Milashkas logo

Sibirisk katt

Sibirisk katt är en inhemsk katt från Ryssland och påminner i utseende och temperament om Norsk skogkatt och Amerikansk Maine Coon. Men den har även klara skillnader såsom t.ex. kroppsstorlek, kroppsbyggnad och framför allt huvudform. Tillsammans med Maine Coon räknas den till en av världens största kattraser.

Kroppen

Den Sibiriska katten är kraftig och muskulös och ger i proportion ett rektangulärt utseende. Benstommen är kraftig och stark, bröstkorgen är bred och nacken är kort och kraftfull. Benen är medellånga och tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna. Svansen ska vara medium lång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned. Honorna (3,5-5 kg) är i allmänhet mindre än hanarna (6- 10 kg). Den är inte fullvuxen förrän vid fem års ålder.

Huvudet

Huvudet är kort och trubbigt kilformat med en bred och lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Hakan är svagt vikande. I profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. Huvudet ska ge ett runt intryck.

Ögon och öron

Ögonen är stora och lätt ovala. Något snedställda i placering och brett isär. Alla färger är godkända men grönt är att föredra. Ren färg önskas. Öronen är medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar. Svagt lutande framåt med bra bredd mellan dem.

Päls

Pälsen ska vara semilång och mycket tät och får inte ligga tätt intill kroppen. Pälsen är längst i kragen, på bröstet och på låren. Överpälsen är vattenavstötande och en aning hård. Pälsen är lättskött, borstning en till två gånger i veckan räcker.

Färger

Alla traditionella färger och färgkombinationer är tillåtna utom Neva-maskade, choklad- och lilafärgade. Färgteckningen kan ofta vara ett typiskt randigt mönster på ryggen och sidorna, ibland ett tydligt M i pannan.

Egenskaper

Det är en mycket intelligent, kärleksfull och tillgiven katt som är mycket fäst vid sin ägare. Den har lätt för att lära och tycker om att lära sig nya saker och behöver aktiveras. Den är otroligt söt och charmerande med stora vänliga ögon, dessutom mycket självständig, stolt och vacker. De Sibiriska katterna har alla sin egen personlighet och karaktär. Den är mycket social, lekfull och livlig katt som älskar barn. Den behöver sällskap och vill alltid vara där man är. Den är en duktig klättrare och hoppare och älskar vatten. Den är väldigt ”hundlik”.

Historia

Många anser att den Sibiriska katten härstammar från när ryska immigranter (nomader, fiskare och jägare) på slutet av 1700-talet flyttade till Sibirien och tog med sig sina katter dit. Katterna parade sig kanhända med vildkatter och eftersom det sibiriska klimatet är hårt så var överlevnaden större för de med tjock, lång vattenavstötande päls och den Sibiriska katt rasen utvecklades därmed på naturligt väg. Rasen blev på så vis frisk och härdig med mycket bra resistens mot infektionssjukdomar och katterna blev också utmärkta råttjägare. Dess exakta ursprung är svårt att konfirmera då det saknas bra dokumentation. På slutet av 1940 talet eller början av 1950 talet kom rasen till Leningrad som råttfångare. Mann uppmärksammades rasens unika egenskaper på kattklubbarna Kotofei och Kis i St. Petersburg (Leningrad) 1987, därmed påbörjades avel och uppfödning av Sibirisk katt.

Etablering som raskatt

Registrering av Sibirisk katt startade 1987 i S:t Petersburg, snart följd av Moskva. Det dröjde dock innan den Sibiriska Katten etablerades som raskatt utanför Ryssland. 1997 godkändes rasen av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe). 1998 fick rasen certifikaträttigheter.

Import till andra länder

Redan 1992 kom den första Sibirien till Finland, honan Plamenka f 09 23. Till Sverige importerades de 10 första katterna år 2000 av Vera Brännström-Kravtsova-Marklin och Gunilla Wikström, två hanar och åtta honor. Hanarna: Brus och Chalcedon Valenvic. Honorna: Berta, Betsi, Tajga Valenvic, Chrysanthema Valenvic, Evlalia Sant-Andre, Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest, Lubava Rossity och Pelagea Veshy Son. USA importerade 3 katter 1990. Hanen Kaliostro Vasenjkovich och honorna Ofelia Romanova och Naina Romanova. Frankrike fick sin första import 1991. Till Östtyskland (Berlin) kom 1987 två sibirier. Hanen Newskij´s Tima och honan Newskijs´s Mussa.

Färgkoder

FIFes färgnummersystem för katt kallas för EMS-system (Easy Mind System)

Färg Mönster Vitfläcksgrad
n svart/brun 11 Shaded 01 Van
a blå 12 Shell/Chinchilla 02 Harlekin
d röd 21 Agouti-mönster okänd 03 Bicolour
e cremé 22 Tabby 09 Vitt-obestämd mängd
f svart/brun sköldpadd 23 Tigré
g blåsköldpadd 24 Spotted
s silver 25 Tickad
y golden 33 Himalaya Pointed
w vit (helvit)
x ej godkänd färg för rasen

 

  Ögonfärg
61 blå ögon
62 oranga ögon
63 olika (odd) ögon
64 gröna ögon
65 Burma ögon
66 Tonkines ögon
67 Siames ögon